Lifestyle

Aronia, fructul – minune cu cea mai puternică acțiune antioxidantă

Aronia, fructul unui arbust înrudit cu măcesul și-a făcut loc recent pe lista principalelor fructe cu proprietăți terapeutice antioxidante. Conținutul său ridicat de antioxidanți plasează aronia pe un loc de cinste în rândul fructelor care luptă împotriva radicalilor liberi, devansând afinele, coacăzale, merișoarele sau cătina.

Studii recente vorbesc despre acest fruct la superlativ, considerând aronia cea mai bogată sursă de antioxidanți.

Originar din America de Nord, arbustul de aronia a fost adus în Europa la sfârșitul secolului XIX. În anul 1948 a fost înființată în zona Sankt Petersburg o cultură de 20.000 de arbuști. Arbustul înflorește primăvara și face flori asemănătoare celor de măr. Fructele mici, roșii sau negre, cu gust amar și astringent se coc la sfârșitul verii sau chiar toamna, fiind consumate pentru tratarea multor boli.

Cercetătorii spun că aronia este unul dintre cele mai bogate fructe în flavonoizi: antocianine și proantocianidine, polifenoli, flavonoizi, antocianine. Mai mult, acest fruct miraculos are în compoziția sa vitaminele B2, B6, C, E, acid folic și beta-carotenoizi, care măresc capacitatea de apărare a organismului, care previn infecțiile bacteriene și virale și ajută la refacerea organismului.

Consumul de aronia ajută la sănătatea creierului, inclusiv la prevenirea pierderilor de memorie, pierderea echilibrului și a coordonarii, dar și pentru Alzheimer. Aronia ajută și la scăderea nivelului de zahăr din sânge, obezitate, tensiune arterială ridicată, nivel de colesterol anormal. O dietă care include suc de aronia îmbunătățește răspunsul la insulină și ajută la scăderea glucozei din sânge.
Aronia este de asemenea recomandată ca și tonic, pentru combaterea stresului și oboselii.

Cantitatea mare de antioxidanți ajută la încetinirea procesului de îmbătrânire. Multe companii farmaceutice, dar și producători de cosmetice utilizează extracte din aronia ca ingredient pentru diverse produse.
Sucul de aronia are efect tonic general: crește vitalitatea, ajută la depășirea căderilor nervoase și suprasolicitării, stimulează regenerarea musculară și osoasă, îmbunătățește metabolismul. Acesta este indicat să se bea înainte de masă, cu 20-30 minute, câte 50 ml de 3 ori pe zi, timp de 20-30 de zile.
Proprietățile antiseptice ale sucului de aronia îl recomandă ca un remediu puternic în răceli, prevenirea infecțiilor virale și bacteriene.

Aronia este de asemenea foarte bună pentru sănătatea tractului urinar. Combate cu succes toate infecțiile urinare care produc durere în timpul urinării sau nevoia continuă de urinare.
Planta este ideală pentru sistemul circulator, întărind vasele sangvine și prevenind apariția bolilor de inimă. Fiind un foarte bun antioxidant luptă împotriva radicalilor liberi responsabili de apariția cancerului, diabetului sau bolilor cardiovasculare.

Fructele de aronia sunt o importantă sursă de fier. Doar 100 de grame de fructe de pădure aronia conțin 93% din aportul nostru zilnic de fier recomandat.
Fierul ajută la reglarea metabolismului, stimulează sistemul imunitar, crește nivelul de energie și stimulează funcția endocrină.

Printre afecțiunile în care fructele de aronia pot fi folosite ca adjuvant se numară:

– suferințe ale ficatului și vezicii biliare
– boli ale stomacului și sistemului digestiv
– alergiile și rinitele;
– boli de piele;
– boli de inimă;
– intoxicații și iradiații;
– hipertensiunea arterială;
– arteroscleroza și alte afecțiuni ale vaselor de sânge și capilarelor;
– boli contagioase ale copilariei (vărsat de vânt, varicelă, variolă);
– diverse tipuri de cancer;
– afecțiuni ale tiroidei;
– diabet.

Sursa:antenasatelor.ro


Vizualizări: