Externe

Altercații în centrul Kievului: mii de oameni au ieșit în stradă și cer crearea unui tribunal anticoruptie

Mii de oameni s-au adunat, astăzi, în fața sediului Radei Supreme din Kiev, pentru a cere guvernului și președintelui Petro Poroșenko să adopte măsuri împotriva corupției și să reformeze legislația electorală. Potrivit presei locale, spre seară, au avut loc altercaţii între protestatari şi poliţişti. Se face uz de cartușe de gaz, beţe şi pietre, iar mass-media locală comunică despre victime.

Potrivit datelor preliminare, încăierarea s-a produs după blocarea de către poliţie a trecerii prin cadrul metalic în direcţia Radei Supreme. Protestatarii au fost înghesuiţi mai aproape de cordon, iar în acest moment câțiva tineri cu feţele acoperite au început să-i bată pe militarii Gardei Naționale.

O altă parte a activiştilor a început să spargă gardul metalic de lângă cadru, iar apoi totul a degenerate într-o bătaie cu participarea colaboratorilor poliţiei. Se comunică că sunt victime din ambele părţi. Mulţi au traumatisme craniene şi leziuni ale membrelor.

De dimineață, la Kiev, se desfăşoară o acţiune de protest cu participarea partidelor opozante şi mişcărilor obşteşti, precum „Batikovşcina”, „Samopomoşci”, „Svoboda”, „Naţionalinîi korpus” şi creatura lui Saakaşvili „Ruh novîh sil”. Protestatarii cer reforme politice şi demisia preşedintelui. În legătură cu faptul că primii au îndemnat la organizarea acţiunii de protest adepţii lui Saakaşvili, mitingul a fost întitulat „Mihomaidan”.

Și fostul premier al Ucrainei, Iulia Timoșenko, lidera partidului Batkivșcina (Patria), și-a declarat, în ultima săptămână, intenția de a se alătura protestelor.

Autoritățile de la Kiev au desfășurat un dispozitiv de peste 3.500 de polițiști, pentru a asigura ordinea publică în centrul Kievului.

Aproape simultan cu începerea mitingului, președinția ucraineană a anunțat că Poroșenko a trimis Radei un proiect de lege privind eliminarea imunității de care beneficiază parlamentarii și modificarea art. 80 din Constituție care garantează imunitatea parlamentară.

Proiectul propus de șeful statului, care satisface una din cerințele principale ale opoziției, va intra în vigoare la 1 ianuarie 2020, dacă va fi aprobat de Radă.

 


Vizualizări: