Externe

Alertă în Marea Britanie: în Oceanul Atlantic se formează o „bomba meteorologică”

Ploi torențiale și rafale de vânt cu până la 80 de km/oră, în special, în sudul Angliei şi în vestul Ţarii Galilor. Asta va aduce, zilele acestea, furtuna Brian, pe coastele Marii Britanii. Se întâmplă la doar câteva zile, după ce Uraganul Ophelia a provocat pagube enorme şi a distrus totul în cale, în Irlanda, relatează The Telegraph.

Meteorologii avertizează că deasupra Oceanului Atlantic se formează o așa-numită „bombă meteorologică”. Aceasta poate provoca ploi abundente care, la rândul lor pot cauza inundaţii şi pot afecta reţeaua de infrastructură din sudul ţării.

„Bomba meteorologică” este un termen neoficial care descrie formarea unei zone de aer, în care presiunea centrală scade cu 24 de milibari în 24 de ore, un proces cunoscut şi sub denumirea de „ciclogeneză explozivă”.

Accelerarea rapidă a circulaţiei aerului este cauzată de un curent foarte puternic, sus în atmosferă, care reduce greutatea norului şi cauzează o scădere a presiunii şi la nivelul mării. Astfel, aerul din jur este absorbit pentru a compensa, într-o mişcare puternică de rotaţie. În rezultat, se formează rafale de vânt atât de puternice, încât pot pune la pâmănt pomi şi smulge acoperişurile caselor.

„Valuri dramatic de mari ar putea ameninţa viaţa locuitorilor, aşa că vor fi condiţii periculoase pentru cei care locuiesc la malul mării”, a declarat un meteorolog citat de The Telegraph, care îi avertizează pe localnici să stea la adăposturi sigure.

A fost emis şi un Cod Galben de furtună pentru zonele care vor fi afectate, valabil până sâmbătă, la miezul nopţii.


Vizualizări: