Externe

Actriţă, iepuraş Playboy, prezentatoare TV, preşedinte? Cine este cea care vrea să-l „detroneze“ pe Putin

Mai în glumă, mai în serios, activista Ksenia Sobceak, actriţă şi prezentatoare TV, vrea să-l învingă pe Vladimir Putin la alegerile din martie anul viitor şi să devină prima femeie preşedinte din istoria Rusiei.

Cursa pentru Kremlin a luat aspectul unui show televizat. Ksenia Sobceak, cunoscută ca „Paris Hilton a Rusiei“, a decis să-l înfrunte direct pe Vladimir Putin şi şi-a anunţat candidatura la alegerile din 18 martie 2018. Dacă actualul lider de la Kremlin nu a exclus posibilitatea de a fi învins în alegeri de către o femeie, purtătorul său de cuvânt Dmitri Peskov a apreciat fiica lui Anatoli Sobceak, primul primar ales democratic al Sankt Petersburgului şi un mentor al lui Putin, este o novice în politică.

Ksenia Sobceak s-a născut pe 5 noiembrie 1981, la Sankt Petersburg. Ea este fiica lui Anatali Sobceak şi a fostei senatoare Liudmila Narusova. Tatăl său a avut o relaţie strânsă cu preşedintele rus, oferindu-i un post în primărie şi consiliindu-l în prima sa campanie prezidenţială. În schimb, mama sa a preferat să joace rolul de critic al Guvernului rus, pierzându-şi chiar şi postul de senatoare în 2006 pentru că a participat la un miting antiguvernamental neautorizat.

Tot în acel an, Ksenia Sobceak a lansat o mişcare politică pentru promovarea libertăţii presei şi respectarea minorităţilor etnice. Însă discursul său antiguvernamental s-a înăsprit abia începând din 2011, când şi-a declarat sprijinul pentru avocatul Aleksei Navalnîi, principalul opozant al lui Vladimir Putin.

De atunci, a denunţat puterea de la Moscova atât în stradă, ca activistă, cât şi la televizor, ca moderatoare a emisiunii „Sobceak Live“. Însă ruşii o cunosc mai bine din apariţiile sale mondene. A pozat pentru Playboy, a prezentat emisiuni de divertisment, a jucat în filme şi a condus revistele pentru femei şi de modă SNC şi L’Officiel.

De asemenea, a ţinut prima pagină a ziarelor pentru relaţia sa cu opozantul Ilia Iaşin. Acum este căsătorită cu actorul Maksim Vitorgan, fiul unei glorii a cinematografiei sovietice. Revista Forbes i-a estimat averea la 1,8 milioane de euro şi a plasat-o pe poziţia a zecea în clasamentul „Principalelor celebrităţi ale Rusiei din 2017“.

Candidata „împotriva tuturor“

Potrivit adevărul.ro, intenţia de a candida la alegerile prezidenţiale din 2018 şi-a anunţat-o miercuri, în cotidianul Vedomosti. „Un vot pentru mine reprezintă un vot împotriva tuturor“, susţine ea. „Vrei să votezi un candidat în care crezi, dar candidatul tău nu a fost admis pe listele de alegeri? Nu ai un candidat? Alege Sobceak. Nu o alegi pe ea să fie preşedinte. Un vot pentru ea este un mod legal şi paşnic de a spune «Destul! M-am săturat!»“, a scris Ksenia Sobceak.

„În trecut exista opţiunea de a vota împotriva tuturor candidaţilor. Această opţiune era o garanţie că votul vostru nu va fi transferat nimănui. Dar această opţiune ne-a fost luată pentru ca voturile noastre să fie şi mai uşor de furat, pentru ca autorităţile să rămână la putere pentru cât timp doresc“, a nuanţat ea.

O regie a Kremlinului?

Opoziţia rusă a primit cu circumspecţie acest anunţ. Dacă unele voci spun că este o candidată acceptată de către Kremlin, altele avansează chiar ideea că are rolul de a fragmenta opoziţia. De fapt, Ksenia Sobceak s-a întâlnit cu Vladimir Putin chiar în cursul acestei săptămâni, aparent pentru un interviu cu privire la un film despre viaţa tatălui ei. Conform ei, l-a informat direct pe Putin despre dorinţa de a candida, iar acesta din urmă „nu s-a arătat prea încântat de acest fapt“.

Ea nu a ascuns niciodată relaţia pe care o are cu preşedintele rus. I-a mulţumitt de câte ori a avut ocazia pentru ajutorul pe care i l-a oferit în momentele dificile, mai ales la moartea tatălui său, dar s-a împotrivit în acelaşi timp politicilor sale. A respins totodată zvonurile că ar fi agent al FSB-ului şi că Putin ar fi naşul ei. Întrebat dacă există vreo legătură între Ksenia Sobceak şi factorii de decizie de la Kremlin, Dmitri Peskov a negat.

„Kremlinul nu are nicio legătură cu decizia prezentatoarei TV Ksenia Sobceak de a se prezenta la alegerile prezidenţiale din martie 2018“, a răspuns purtătorul de cuvânt al lui Putin. Pe de altă parte, Peskov a refuzat să spună dacă Vladimir Putin, aflat de 18 ani la putere, va candida sau nu pentru un nou mandat de şase ani la Kremlin.

„Momentan, preferă să se dedice muncii de preşedinte“, a spus el. În schimb, Aleksei Navalnîi nu se va putea prezenta la scrutinul prezidenţial, fiind declarat neeligibil până în 2028, când ar trebui să aibă cazierul curat.


Vizualizări: